Eenzaamheid

Hulp en tips bij eenzaamheid onder Surinaamse ouderen

eenzaamheid bij surinaamse ouderen

Meer dan de helft van de 65-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Eenzaamheid is voor iedereen anders en daarom ook niet voor iedereen gemakkelijk op te lossen. Maar er is wel hulp. Op deze pagina vindt u informatie waar u heen kunt als u eenzaamheid ervaart, of als u ziet dat een kennis of familielid eenzaam is.

Hulp en tips bij eenzaamheid onder (Surinaamse) ouderen in Tilburg

Contourdetwern

Nooit Alleen

Zij geloven in een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Als dit even niet vanzelf gaat, bieden zij je een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld in het contact leggen met andere mensen, mantelzorg, opvoeden of geldzaken. Ook helpen ze je op weg als je een idee hebt voor jouw buurt of wanneer je vrijwilligerswerk zoekt. Nooit alleen, in alle opzichten.

tel:0135498646

Bezoek een wijkcentrum

bij u in de buurt

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Met een leuke activiteit meedoen? Of met anderen in contact komen? Kom dan eens naar een van onze wijkcentra. We hebben er maar liefst 15 in Tilburg. Daar staat de verse koffie altijd klaar, en is ie nog betaalbaar ook. Daar ontmoet je mensen en ontstaan vriendschappen.

Programma ‘Eén tegen eenzaamheid’

Een programma van de overheid

Met het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid in Nederland verminderen. Het programma is in de vorige kabinetsperiode gestart. Het richtte zich de eerste 4 jaar op ouderen maar sinds de lancering van de vervolgaanpak in 2022 op mensen van álle leeftijden. De drie doelen van het programma zijn:

  • Meer bewustwording in de samenleving over eenzaamheid
  • Meer maatschappelijk initiatief tegen eenzaamheid
  • In alle gemeenten een lokale aanpak tegen eenzaamheid

Een gesprek met een gesprekspartner

Een programma PCOB, christelijke ouderenorganisatie

Gesprekspartner

KBO-PCOB heeft vrijwilligers opgeleid tot “gesprekspartner”. Een gesprekspartner neemt de tijd om naar je te luisteren, met aandacht en zonder oordeel. Om een gesprek aan te vragen bel je naar de Servicetelefoon van de KBO-PCOB. Deze is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur via tel:030-3400655. De vrijwilligers van de Servicetelefoon zoeken een passende gesprekspartner, die vervolgens weer contact met je opneemt. Het kan gaan om een eenmalig gesprek, maar je kunt ook een paar gesprekken met de gesprekspartner hebben.

Voor mensen met een levensvraag

Centrum Voor Levensvragen

Geestelijk verzorgers zijn professionals die begeleiding en advies bieden bij complexe situaties en vragen waar iemand niet bij zijn directe omgeving of zorgverleners terecht kan. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht geloofsovertuiging, en bieden vertrouwelijkheid, een luisterend oor, troost en waardevolle gesprekken.

Klik hieronder op de rode button voor meer informatie en om in contact te komen.

familiezorg Surinaamse ouderen

No Events Found